Husk røykvarsler og slokkeutstyr på ferie!
Husk røykvarsler og slokkeutstyr både på hytten, i båten, i bobilen og campingvognen. Sjekk at røykvarsleren virker. Ta gjerne med et nytt batteri eller en reiserøykvarsler. Sjekk også at slokkeutstyret ditt fungerer og at det er lett tilgjengelig. Det kan være lurt å montere gassvarsler og CO-varsler om du har aggregat eller dieseldrevet varmeapparat. Kullosgassen er luktfri og vanskelig å oppdage.
Bruk av gass
Sørg alltid for å kontrollere at gassutstyr i båt, campingvogn og bobil er montert slik at det ikke skades eller løsner. Sørg for at gassapparatet og beholderen er i god stand. Sjekk jevnlig slanger og koblinger for lekkasjer ved å pensle på konsentrert såpevann. Når du åpner for gassen vil det danne seg såpebobler der lekkasjen er. Ikke prøv å reparere skader på gassbeholderen selv. Overlat til propanforhandleren å gjøre kontroll og eventuelt vedlikehold av gassapparater og gassanlegg. Vær forsiktig med bruk av åpen ild i nærheten av gassutstyr.
På campingplassen
Gjør deg kjent med sikkerhetsreglene når kommer til en ny campingplass. Sjekk hvor slokkeutstyret er. Plasser din campingenhet (campingvogn, telt eller lignende) i god avstand fra naboene dine. Ved behov for oppvarming, bruk kun godkjente ovner spesielt beregnet for campingvogner, bobiler eller telt. Åpen flamme må kun brukes ute i friluft. Ønsker du å grille, sjekk om campingplassen har egne plasser for dette.
Trygg i båt
Fortøy i god avstand til andre båter, slik at det er mulig å slippe ut om en brann skulle oppstå. Elektriske anlegg, koke- og varmeapparater må installeres og repareres av fagfolk. Stopp motoren og unngå røyking når du fyller bensin eller olje på båten.
Bålbrenning
Det er generelt forbud mot å gjøre opp bål i og i nærheten av skogområder mellom 15. april–15. september. Mange kommuner har imidlertid tilrettelagte bålplasser. Sjekk med din kommune om du må melde inn eller søke om tillatelse for å tenne opp sankthansbål. Bålbrenning skal utføres på en forsvarlig måte, og bålet må holdes under oppsyn og slokkes helt når man er ferdig. Ha rikelig med slokkevann tilgjengelig. Bålbrenning skjer på eget ansvar. Ta hensyn til naboer ved brenning av hageavfall. Røyken er ofte til plage for de som har astma og andre luftveisproblemer.
De generelle grillvettreglene
- All grilling skal foregå utendørs.
- Grillen skal stå trygt og stødig med god avstand til brennbart materiale.
- Hold grillen under oppsyn så lenge den er varm og la aldri barn og kjæledyr være alene i nærheten av en tent grill.
- For mye alkohol og grilling hører ikke sammen.
- Ha førstehjelpsutstyr for behandling av brannskader tilgjengelig.
- Aske/kullrester fra grillen må tømmes i egnet beholder.
ENGANGSGRILL OG KULLGRILL
- Grillen skal stå trygt og stødig med god avstand til brennbart materiale, også fra undersiden.
- Ikke bruk mer tennvæske enn nødvendig, og aldri på varm grill.
- Vær varsom ved opptenning av grillen, og bruk kun tennvæske.
- Ha alltid slokkemiddel tilgjengelig, for eksempel en hageslange, en bøtte vann eller et brannslokkeapparat.
- Sjekk at grillen er helt slokket, og at asken er kald før den kastes på et sikkert sted. Engangsgrill bør slokkes med rikelige mengder vann etter bruk.
GASSGRILL
- Før du åpner for gasstilførselen på beholderen, sjekk at alle blussene er stengt.
- Antenn alltid grillen med åpent lokk straks etter at gasstilførselen er åpnet.
- Når grillingen er over, sjekk at både gassblussene og flaskeventilen er stengt.
- Sjekk slanger jevnlig for sprekker og lekkasjer.
- Kjenner du gasslukt og mistenker lekkasje, steng straks av gasstilførselen på gassflasken og flytt flasken til et sikkert sted.