23.06.2021

Status fra siste brannsjefsamling

Fire ganger i løpet av året møtes alle brannsjefene i Vest brann- og redningsregion for å oppdatere hverandre på det pågående arbeidet og aktuelle nyheter. Torsdag 17. juni møttes de over Teams, og det ble et variert program med både interne og eksterne forelesere.

Brannsjef i Bergen brannvesen, Leif Linde ønsket alle velkommen og ga en oppdatering over iverksatte tiltak og gjennomførte aktiviteter siden oppstarten av Vest brann- og redningsregion.

Samfunnssikkerhetens hus
Ivar Konrad Lunde, beredskapssjef Bergen kommune og Rune Bratland, leder for samvirkesenteret, fortalte om etableringen av Samfunnssikkerhetens hus. Bakgrunnen for etablereringen er at Bergen og regionen vil få større og mer komplekse utfordringer ifm. klimaendringer, informasjonssikkerhet og samfunnskritisk infrastruktur, og at en ønsker å styrke det forebyggende arbeidet og regionens beredskapsevne. På Samfunnssikkerhetens hus sin egen nettside kan du lese mer.

Overordnet plandokument
Jan Gaute Haug fra Øygarden brann og redning KF har ledet plangruppen og ga brannsjefene en statusmelding om arbeidet med overordnet plandokument for VBR. Planen vil i sin helhet bli lagt fram på samlingen for brannsjefer og fagutvalg i slutten av august før den skal til forankring hos VBR-styret i løpet av høsten. Tiltakene som blir foreslått er blant annet rutiner for samhandling, læring, kurs og kompetanse og konkrete anskaffelser. Dette plandokumentet vil styre retningen av VBR i årene framover.

Evaluering og læring av hendelser
I arbeidet med plandokumentet har plangruppen sett på hvordan man kan evaluere og utvikle læring i VBR. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB (Svenske DSB) har det siste tiåret benyttet og brannvesen-tilpasset evalueringsmetoden After action review. I den anledning stilte Anneli Skog, Kunskapsmäklare hos MSB, Enheten för lärande från olyckor, velvillig opp for å fortelle om After Action Review og deres erfaringer om bruk og innføring av metoden.

AAR er en systematisk og enkel evalueringsmetode man kan benytte seg av både før, under og etter hendelser, for å finne ut hva man bør fortsette å gjøre, begynne å gjøre og hva man kan slutte å gjøre. Metoden er skalerbar med tanke på kompleksiteten av en hendelse, og kan også brukes på kurs, møter og i lederutvikling. MSB har utarbeidet flere skjemaer, nettkurs og utdanning i metoden. DSB har et samarbeid med MSB og har oversatt deler av skjemaene og malene til norsk. Det er også sannsynlig at den nye fagskolen for brann vil benytte denne metoden i utdanningen.

Anneli Skog og MSB stiller seg disposisjon om Vest brann- og redningsregion velger å gå for AAR-metoden. Vil du lese mer om denne metoden kan du lese dette heftet på nettsiden til MSB eller ta dette e-kurset.

Aktuelt fra fagutvalgene

Alle fagutvalgene i Vest brann- og redningsregion har jevnlige møter, arbeider godt og har god fremdrift.

Fagutvalg brannforebyggende arbeid ledes av Ragnhild Vad, leder forebyggende på Stord. I det siste har utvalget hatt stort fokus på BRIS. For å kunne utnytte BRIS fullt ut i det brannforebyggende arbeidet må man starte med å sikre kvalitet på det som rapporteres inn. Fagutvalget har derfor:

  • Utarbeidet forslag til felles rutiner for rapportering
  • Utarbeidet e-læringskurs og oppfordrer alle som bruker BRIS til å gjennomføre kurset
  • Etablert gruppe med BRIS-ansvarlige fra alle brannvesen

Her kan du ta e-læringskurset om innføring i BRIS. Bruk påmeldingsnøkkel BRIS

Fagutvalg brann- og redningsberedskap ledes av brannsjef i Tysnes kommune, Torfinn Kongsvik. Den siste tiden har utvalget gjennomført flere webinarer med tema som tunnelbrann og vannføring og trykktap. Utvalget har etablert en gruppe som skal komme med forslag til et felles system for gjennomføring av grunnkurs og utrykningslederkurs (deltid) og kode 160. For å få innspill til veien videre vil man til høsten ta initiativ til å samle beredskapsledere til en fysisk samling.

Fagutvalg nødmeldetjenesten ledes av Jan Gaute Haug, branningeniør i Øygarden brann og redning KF. Fagutvalget har utarbeidet forslag til hvordan lederstøttesystemet i VBR kan se ut og organiseres. Det planlegges at opplæring av personell til lederstøtte kan gjennomføres i sammenheng med det oppdaterte ELS-kurset, som skal gjennomføres regionvis. Utvalget har også utarbeidet spesifikasjoner for ny innsatsstøttebil og iverksatt anskaffelsesprosess.

Vil du se presentasjonene fra brannsjefsamlingen kan du laste de ned her:
After Action Review – Anneli Skog
Samfunnssikkerhetens hus – Ivar Konrad Lunde og Rune Bratland
Statusoppdatering – Leif Linde
Presentasjon av plandokument – Jan Gaute Haug